Nieuwsbrief 3: CHANCE ‘Everybody should have
a chance’
Dit is de derde nieuwsbrief van het project CHANCE, ‘Everybody should have a chance’. Met dit project willen we bijdragen aan een verbeterde inclusie van leerlingen met een migratieachtergrond binnen het onderwijs. Gedurende dit project is het doel om medewerkers die leerlingen met een migratieachtergrond begeleiden op de scholen Pev Koley (in Denizli, Turkije) en Het Erasmus (in Almelo, Nederland), verder te professionaliseren door kennis en ervaring uit te wisselen. Aan het eind van het project resulteert dit onder meer in een blauwdruk waarin een opleidingstraject is uitgewerkt voor professionals die als doel hebben om leerlingen met een migratieachtergrond optimaal te begeleiden. In 2023 hebben er reeds uitwisselingen plaatsgevonden in Almelo (mei) en Denizli (november). De nieuwsbrieven over deze bijeenkomsten zijn eveneens te vinden op de website. In deze derde en laatste nieuwsbrief wordt inzicht gegeven in de afsluitende uitwisseling die plaatsvond in Almelo op dinsdag 28 en woensdag 29 mei 2024.
Naast de gebruikelijke projectleden van Het Erasmus en Pev Koley waren we tijdens deze tweedaagse in het bijzonder vereerd met drie gasten, namelijk de heer Hasan KAZDAĞLI (Directeur Stichting PEV) de heer Mehmet ÇİMEN (Directoraat van Onderwijs, deelprovincie Pamukkale) en de heer Uğur BULUT (Districtsgouverneur van deelprovincie Pamukkale).
Workshop ‘motivatie’
Waar de drie ‘nieuwe’ gasten een rondleiding kregen op de dinsdagochtend, woonden de overige (ongeveer twintig) projectleden een workshop bij van Pauline Jonker over ‘motivatie’. Zij is gespecialiseerd in het vergroten van motivatie bij leerlingen in het voortgezet onderwijs. Tijdens de workshop heeft ze hier handvaten voor geboden, specifiek voor ISK-leerlingen. Tijdens de workshop heeft ze de projectleden uitleg gegeven over ‘wat motivatie echt is’ ten opzichte van ‘wat we denken dat motivatie is’. Vervolgens heeft ze ingezoomd op de voorwaarden en pijlers voor motivatie: willen, kunnen, omgeving en urgentie. Tot slot heeft ze haar kennis en ervaring gedeeld over de vraag ‘hoe kun je in gesprekken de motivatie van leerlingen vergroten?’. Aan de hand van een aantal voorbeeldvragen zijn de projectleden in tweetallen praktisch aan de slag gegaan met het oefenen van dergelijke gesprekken. Voor zowel de leden van Pev Koley als Het Erasmus was het een waardevolle workshop waarin concrete handreikingen zijn geboden voor de dagelijkse praktijk op de scholen.
Transnational Project Meeting (TPM) 3
Na de lunch hebben Thea Kruiskamp-Tijhuis, Thomas Tijhuis, Pınar Kaya, Işın Orpak Çevik, Fulya Uysal en Ivo van Dongen de derde zogeheten ‘Transnational Project Meeting (TPM)’ gehad. Tijdens deze bijeenkomst, geleid door Ivo van Dongen, is de voortgang van het project besproken. Hierbij is onder meer gesproken over de verslaglegging en communicatie rondom het project in de vorm van de website, de nieuwsbrieven, een video en een e-brochure. Daarnaast zijn concrete afspraken gemaakt over het projectbudget, de administratie, de planning en de afronding van het project. Tot slot zijn onderlinge intenties voor een (grootschalig) vervolgproject besproken.
Turkse les wiskunde
Gelijktijdig met de TPM3 hebben de overige projectleden een les wiskunde bijgewoond die door Nesrin Ültay (docent Rekenen) werd verzorgd. Het doel hiervan was bewustwording creëren voor de Nederlandse projectleden, die voornamelijk als docent op het ISK werkzaam zijn, hoe moeilijk het is om een inhoudelijke les te volgen in een taal die je niet tot nauwelijks beheerst. Letterlijk en figuurlijk was dit een hele goede les voor alle projectleden, waarvan de opbrengsten en leerervaringen meegenomen kunnen worden in de resultaten van het project. Na deze les is de eerste dag nabesproken en afgesloten met een diner in de avond.
7 Life Skills
In de ochtend van de tweede dag stond een uitgebreide sessie over ‘7 Life Skills’ op het programma. Tijdens deze bijeenkomst, geleid door Janneke Tuin van Het Erasmus, is de opzet en werkwijze van het 7 Life Skills programma gedeeld met alle projectleden. 7 Life Skills is een programma dat leerlingen (met een migratieachtergrond) helpt te ontdekken waartoe hij/zij werkelijk in staat is. Het programma zorgt ervoor dat dagelijks benodigde vaardigheden worden versterkt, dat leerlingen meer zelfvertrouwen en eigenwaarde ontwikkelen en dat ze leren om hun eigen toekomst vorm te kunnen geven. Daarbij is de essentie dat leerlingen meer veerkracht, doorzettingsvermogen en plezier krijgen in wat ze doen. De projectleden hebben op een interactieve manier kennisgemaakt met de manier waarop ze de 7 Life Skills, zowel individueel als op groepsniveau, zouden kunnen toepassen bij hun leerlingen:
- Energizers
- Verbeteren van de sfeer en pedagogisch klimaat
- Versterken van sociaal en emotionele vaardigheden
- Mentor-programma – Leer je leerlingen beter kennen en beter begeleiden
- Begeleiden van leerlingen met gedragsproblemen
- Verbeteren van de mentale gezondheid
- Begeleiding bij loopbaan oriëntatie
Deze bijeenkomst heeft alle projectleden inzicht gegeven in de vaardigheden die belangrijk zijn voor leerlingen met een migratieachtergrond, maar tevens de manier waarop je deze doelgericht kunt overbrengen en aanleren.
Multiplier Event
De tweedaagse uitwisseling en daarmee het volledige uitwisselingsproject is afgesloten met een zogeheten ‘multiplier event’. Tijdens dit evenement is teruggeblikt op het project en zijn de belangrijkste resultaten gepresenteerd. Na de opening van het evenement en uitleg over het project (door Thea Kruiskamp-Tijhuis, Ivo van Dongen, Fulya Uysal en Pinar Kaya) heeft de Wethouder van de gemeente Almelo (Eugene van Mierlo) zijn bewondering over het waardevolle project uitgesproken. Ook de voorzitter van de Raad van Toezicht van Het Erasmus (Herman Nijhuis) liet in zijn toespraak weten erg onder de indruk te zijn van de geslaagde uitwisseling. De directeur van Stichting Pev Koley (Prof. Hasan KAZDAĞLI) benoemde in zijn presentatie dat hij veel inspiratie heeft opgedaan om het onderwijs voor leerlingen met een migratieachtergrond (nog verder) te verbeteren. Vervolgens heeft Ellen Freriksen, werkzaam als orthopedagoog op Het Erasmus, een lezing gegeven over traumasensitief lesgeven. Na deze lezing hebben Mehtap Gözükules en Seyit Dereli, beide werkzaam op Het Erasmus en gedurende het volledige project opgetreden als vertaler, een presentatie gegeven over het proces, de ervaringen en de resultaten van de uitwisselingen. Het evenement werd afgesloten met een hapje en een drankje, waarna de volledige projectgroep heeft genoten van een afsluitend diner.