HaberBülteni1: CHANCE ‘Everybody should have a chance.’

Bu proje ile göçmen kökenli öğrencilerin eğitime daha iyi dahil edilmesine katkıda bulunmak istiyoruz. Bu proje sırasında amaç, Pev Kolej (Denizli, Türkiye) ve Het Erasmus (Hollanda, Almelo) okullarındaki göçmen kökenli öğrenciler ile çalışanlarını, bilgi ve deneyim alışverişinde bulunarak daha da profesyonelleştirmektir. Diğer çalışmaların dışında, projenin sonunda göçmen kökenli öğrencilere en iyi şekilde rehberlik etmeyi amaçlayan eğitimciler için bir eğitim içeriği hazırlanacak. İlk haber bültenimizde, 10 Mayıs Çarşamba 2023 ve 11 Mayıs 2023 Perşembe tarihlerinde Almelo’da gerçekleşen ilk buluşma hakkında bilgi bulunmakta.  

Karşılama ve Tanışma

Güzel bir yolculuk ve Amsterdam’a kısa bir ziyaretin ardından Denizli’den (Türkiye) gelen heyet 9 Mayıs Salı akşamı Almelo’ya geldi. Ertesi sabah saat 9’da dokuz kişiden oluşan grup, Het Erasmus’un ISK ana lokasyonunda hazır bulundu. Eğitim direktörü Hans Ruisch ve ISK müdürü Thea Kruiskamp’ın sıcak karşılamasının ardından birkaç hediye alışverişinde bulunuldu. Bundan sonra, ISK’nın (Internationale Schakelklas) iki okul binasında da küçük gruplar halinde öğretmenler eşliğinde turlar düzenlendi. Aşağıdaki listelenen on dokuz kişi bu değişim heyetini oluşturmakta.

Het Erasmus
Thea Kruiskamp-Tijhuis    (Departman müdürü) Thomas Tijhuis    (Eğitim Uzmanı) Janneke Tuin ( Rehberlik Koordinatör/ Felemenkçe öğretmeni) Seyit Dereli (Öğretmen, çevirmen) Hennie Luimes (Felemenkçe öğretmeni) Adinda van Affelen van Saemsfoort (Müzik öğretmeni) Alida Boessenkool (Felemenkçe öğretmeni) Jannet Veerbeek (Felemenkçe öğretmeni) Mehtap Gözükeles (Stajyer, çevirmen)   Consilium vitae Ivo van Dongen (Proje müdürü)

Pev Kolej
Pınar Kaya (Genel müdür) Işın Orpak Çevik (Proje koordinatör) Fulya Uysal (Proje koordinatör, çevirmen) Aykut Kurt (Müdür yardımcısı + Türkçe öğretmeni) Tuğba Kıymaz (Türkçe öğretmeni) Büşra Özen (Rehber öğretmen) Umut Özden (Rehber öğretmen) Ali Cem Girgin (Fizik öğretmeni) Nesrin Ültay (Matematik öğretmeni)

 

 

 

Katılımcılar

ISK Sunum Okul Sistemi

Kapsamlı ve ISK departmanı hakkında birçok içerikten bahsedilen okul tanıtım gezisi sonrasında Thea Kruiskamp okul sistemi hakkında bir sunum yaptı.

Bu sunum sırasında tartışılan konular arasında ISK’deki öğrenci nüfusu, müfredatın genel içeriği, yeni öğrencilerin (genişletilmiş/uzatılmış) alımının gerçekleşme şekli, Felemenkçe (NT2) eğitimi için ulusal olarak kullanılan hedefler, grupların bölünme şekli, ISK öğrencileri için geçiş/çıkış olanakları, ISK’nin eğitimi en iyi şekilde şekillendirmek (devam etmek) için karşılaştığı zorluklar ve profesyoneller ve gönüllülerden oluşan ISK ekibinin bileşimi vardı. Bu sunum ve gerçekleşen sohbetin ardından öğle yemeğine geçildi.

ISK Sunum Okul Sistemi

Proje Yönetim Kurulu Toplantısı (TPM) ve Farklı ISK derslerine katılım

Öğle yemeğinden sonra, heyet küçük gruplara ayrıldı. Katılımcıların büyük çoğunluğu, özellikle öğretmenler, öğleden sonra çeşitli ISK derslerine katıldı. Felemenkçe (NT2) dersleri 3’erli gruplar halinde tercüman gözetiminde ziyaret edildi. Öğretmenlerin Bilgi İşlem Teknolojisi (BİT), Müzik ve Yemek Pişirme gibi uygulamalı dersleri de gözlemleme şansları oldu.  Bu derslerle eş zamanlı olarak Thea Kruiskamp-Tijhuis, Thomas Tijhuis, Pınar Kaya, Işın Orpak Çevik, Fulya Uysal ve Ivo van Dongen’den oluşan proje grubu ilk Ulusötesi Proje Yönetim Kurulu Toplantısını (TPM 1) gerçekleştirdi. Bu toplantıda projenin tasarımı tartışıldı ve planlama yapıldı.

Proje Yönetim Kurulu Toplantısı (TPM) ve Farklı ISK derslerine katılım

Birinci Gün Kapanış

İlk gün, sunum ve ders gözlemlerinin gözden geçirildiği ortak bir toplantı ile sona erdi. Bu toplantı sırasında Denizli’den gelen ziyaretçiler, ISK ve NT2 eğitimi hakkındaki bilgilerini en iyi şekilde oluşturmak için birçok soru sordular. Saat 16:00 civarında, iki günlük değişimin ilk günü sona erdi.

Pev Kolej Denizli Sunumu

İkinci gün olan 11 Mayıs 2023 Perşembe, Türkiye’deki okul sistemi hakkında bir sunumla başladı. Denizli’den (Pev Kolej) gelen misafirler, göçmen kökenli öğrencilere eğitim verme konusunda diğer okullara nasıl rehberlik ettiklerini ve Türkiye’de karşılaşılan zorlukları anlattılar. Bu sunum sayesinde, göçmen kökenli öğrenciler için Felemenkçe ve Türkçe eğitim arasındaki farklılıklar ve benzerlikler hakkında kapsamlı bir tartışma başladı. İkisi arasındaki en büyük fark, Hollanda’da göçmen kökenli öğrencilerin eğitimlerinin ilk iki yılında bir ISK merkezindeki derslere birlikte katılmaları, buna karşın Türkiye’de göçmen kökenli öğrencilerin doğrudan Türk öğrencilerle yaşamalarıdır. Bu bulgulara dayanarak, Denizli’deki okullardan birinde küçük ölçekli bir ortamda ‘Hollanda usulü’ uygulanacak bir takip projesi hakkında fikir alışverişinde bulunuldu.

ISK Müfredat Sunumu ve Türk Öğrenciler ile Sohbet

Sabah programının ikinci bölümünde çeşitli ISK öğretmenleri, Het Erasmus’ta ISK müfredatının somut uygulaması hakkında bir sunum yaptı. Burada, bir öğrencinin 0. aşamadan (giriş sınıfı) 1. aşamaya ve 2. aşamaya nasıl ilerlediği ayrıntılı olarak açıklandı. Her aşama için, müfredatın öğrenme hatları açısından nasıl yapılandırıldığı açıklandı (Felemenkçe, Matematik ve Matematik alanlarında) , kelime dağarcığı, vatandaşlık, mentorun koçluğu ve çeşitli öğretim yöntemleri. Ayrıca okuryazarlık, kariyer yönelimi ve rehberlik (LOB), spor, çizim/el sanatları, BİT, müzik gibi pratik konular ve meslek öncesi konular (ekonomi, yemek pişirme, teknoloji, bakım), ISK’den normal eğitime geçiş yapmak isteyen öğrenciler için iç/dış destek (ve/veya bakım). Bu kapsamlı sunumun ardından Denizli’den meslektaşlarımız, Türk asıllı üç ISK öğrencisi ile bir söyleşi gerçekleştirdi. Bu söyleişide Türk öğrenciler hem kişisel hem de eğitimsel düzeydeki deneyimlerini paylaştılar.

ISK Müfredat Sunumu ve Türk Öğrenciler ile Sohbet

AMV Ziyareti ve Kapanış Yemeği

Öğle yemeğinden sonra, heyet Wierden’e gitti ve burada AMV (refakatsiz küçük yabancılar) kabul yerini ziyaret ettiler. Erasmus’tan birkaç ISK öğrencisi burada kalıyor. Gezi sırasında katılımcılar, öğrencilerin yaşam koşulları hakkında fikir edind. Reşit olmayan göçmenlerin nasıl desteklendiği ve yönlendirildiği ayrıntılı olarak tartışıldı. Bu bilgilendirici ziyaretinin ardından, son derece değerli iki günlük değişim programı, akşam Almelo’daki Kreta Restaurant’ta lezzetli ve keyifli bir akşam yemeği ile sona erdi. 7-10 Kasım 2023 tarihleri arasında Erasmus’tan bir heyet, bu başarılı değişimi sürdürmek için Denizli’ye seyahat edecek. Dört gözle bekliyoruz!

Recent Posts

Tags :
CHANCE,HaberBülteni,PEV College
Share This :

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Address

Contact

Work

Newsletter

© 2022 This project by PEV College